Kompresszorfelújítás

Kompresszorok felújítása, javítása, karbantartása

A gyár története

 • 1974

  A cég alapítása 1974-ben történt ELETTROMECCANICA Veneta s.n.c. néven. Főleg kis teljesítményű kompresszorok felújításával kezdte meg működését Olaszországban.
 • 1993

  A tevékenységet fokozatosan átszervezték. Nagyobb méretű ipari kompresszorok felújítását is elkezdték. Technológiai fejlesztéseik következtében a beszerelésre váró alkatrészeket már saját maguk is elő tudták állítani. Így függetlenné tudtak válni a kompresszor gyártók alkatrész ellátásaitól.
 • 1996

  Electromecanica Veneta s.n.c az évek során szerzett tapasztalatok alapján egyre többféle kompresszor felújítását vállalják.
 • 2005

  Az új telephelyen 21,000 m2 fedett korszerű munka csarnokban működik a cég. Kiváló szakmai és technológiai hátérrel rendelkező vállalattá vált. Az Európában ismert összes hűtő kompresszor felújítását vállalják.

A felújító több mint 30 éve van aktívan jelen és vezető szerepet tölt be az ipari hűtőkompresszorok javítási piacán.

Az évtizedek alatt a cég elérte azt , hogy több mint 5000 különböző modell és mindegy 30 féle márka felújításában szereztek jártasságot. Ez a jártasság pedig folyamatos megbízható minőséget garantál.

Hűtőkompresszorok
 • dugattyús kompresszorok
 • csavar kompresszorok
 • scroll kompresszorok

A legtöbb hűtőkompresszor alkatrészt, részegységet a gyár saját maga állítja elő, korszerű technológiával és modern megmunkáló gépekkel.

Tudnivalók a kompresszorok javításáról

Bizonyára minden hűtő-klímás számára ismerős a kérdés, hogy megéri-e, lehet-e a hűtőköri kompresszorokat felújítani, javítani, mivel a kompresszor a hűtőkör szíve, és az esetek 99%-át tekintve ez a legérzékenyebb, legdrágább hűtőköri elem.

Aki úgymond "komolyan hűtőzik", pályafutása során előbb vagy utóbb a legkisebb háztartási kompresszoroktól eljut a nagy teljesítményű hűtő- és klímakompresszorokig. Ezeken belül egészen biztos, hogy meg fog ismerkedni különféle kialakításukkal, eltérő működési mechanikájukkal is, merthogy ugye az elv ugyanaz: térfogat kiszorítás egy alacsonyabb nyomású helyről egy magasabb nyomású helyre. Az is nyilvánvaló, hogy a kompresszorok működését, belső felépítését nem lehet axonometrikus rajzok, robbantott ábrák alapján teljes mértékben megérteni, elsajátítani (az elméleti alapokat persze lefekteti), de azt élőben is látni kell. Ha már valaki eljut odáig, hogy hibás kompresszort felnyit, abban az érdeklődésen kívül a javításra való esetleges lehetőség is felmerül. Kevesen vagyunk, akiknek ne fordult volna meg a fejében, hogy mi történik, ha javított gép kerül vissza a hűtőkörbe. Ez természetesen nagyon sok mindennek a függvénye. Az, hogy milyen sikerrel újítunk fel egy kompresszort, nagyban függ az elmélet magas szintű ismeretétől. Persze el is lehet lesni a felújítás fogásait, ha valaki dolgozott már ilyen helyen, de az anyagismeret, a mérnöki gondolkodás nélkülözhetetlen.

A leglényegesebb szempont azonban minden felújítás során a tisztaság! Semmiféle szilárd, illetve folyadék halmazállapotú szennyeződés nem lehet a felújított gépben, de ezt egy kis odafigyeléssel biztosítani lehet.

A felújítás során ügyeljünk arra, hogy minden alkatrészt zsírtalanítsunk, mossunk el, mert egy apró porszem a szelepeken teljesítményhibát okozhat. Összeszerelés alkalmával mindig új olajjal olajozottan csúsztassuk egymásba az alkatrészeket, szárazon sose szereljünk össze kompresszort. Oka rendkívül egyszerű, amikor a gépet összeszereltük, feltöltöttük a hűtőközegnek megfelelő minőségű és típusú olajjal, és próba indítjuk, a kompresszor néhány másodpercig úgymond szárazon jár, azaz időnek kell eltelnie addig, amíg a forgó elemek elindítják az olaj kényszermozgását a siklórészekhez. Most képzeljük ezt a néhány másodpercet száraz siklóelemekkel. Kompresszorunk nyikorogni fog, akár meg is szorulhat, annak ellenére, hogy mi mindent jól csináltunk. Minden kompresszor legkritikusabb pillanata egyébként az indulás.A következőkben tekintsük át a lehetőségeket, illetve azt, hogy mit éri meg felújítani és hogyan.

A legkisebb kategóriával, a háztartási és kisebb teljesítményű vendéglátóipari, illetve ipari hűtőgépek kompresszoraival kezdjük. Ezek a kompresszorok 90%-ban hermetikus, azaz mélyhúzott, hegesztett szénacél házban vannak elhelyezve. Normális állapotban bonthatatlan, csak roncsolásos eljárással lehet őket felnyitni. Előnyük, hogy egy jól felszerelt lakatosműhelyben elvégezhető a javítás, külön hidraulikus présgépet nem igényelnek.

Régen előszeretettel javították ezeket a kompresszorokat, gondoljunk csak a rendkívül megbízható, erősen túlméretezett AFK (régebben MK, FK) magyar, DKK kelet-német gyártmányú kompresszorokra. Ezek a gépek még ma is tudnak csendesen üzemelni. Akkoriban megérte foglalkozni velük. Manapság olyan olcsók a kompresszorok , hogy nem éri meg felújítani. Ráadásul, ha mozgó alkatrész van elkopva, kis teljesítményű gép esetén azt nem lehet pótolni, mert a hermetikus kis kompresszorokhoz nincs alkatrész utánpótlás .  A kisteljesítményű kompresszorok nagyon érzékenyek a teljesítményhibára, azaz ha a nyomó- vagy a szívószelep visszaenged. Működés közben nagyon kismértékű hibát elvisel, de ha a gép megáll, kell, hogy hermetikusan zárjanak a szelepek, mert a kondenzátorból a nyomás még utána is fecskendez be a hűtőtestbe folyadékállapotú  hűtőközeget, mely hidegen tartja ezáltal a hűtőtestet, nem engedi idő előtt felmelegedni.

A legegyszerűbb csak megtekercseltetni egy kompresszort, mert az akármilyen állapotban van, javítható, illetve 4 db csavar eltávolítása után a tekercs leesik a kompresszorról. Ez viszont meglehetősen költséges egy új kompresszor árához viszonyítva. A tekercselést drágítja továbbá, hogy csak dupla szigetelésű huzal használható a magas hőmérséklet, illetve a hűtőközeg miatt. Érdemes a tekercset impregnáltatni is, ami meggátolja a huzalok egymáson való rezgését  ezzel a tekercs zárlat kialakulását , és növeli a motor élettartamát. Minél nagyobb teljesítményű egy kompresszor, annál jobban megéri felújítani, mert az ár nem lineárisan emelkedik a teljesítménnyel. Sajnos a kisteljesítményű kompresszorok meglehetősen nagy hányada szelepesen megy tönkre, a maradék nagyobb része kopásos tönkremenetelt szenved, és egészen kis hányad az, amit gyorsan, egyszerűen csak tekercselni kell.

A viszonylag új fejlesztésű Scroll kompresszorról kevés szót ejtünk. A közhiedelemmel ellentétben ezek a típusok is javíthatóak. Természetesen az itt alkalmazott technológiai megoldások még inkább igénylik a felkészült műszaki és gépi háttért. Minden hermetikus kompresszor esetében ügyelni kell a kompresszor burkolat vagy ház megfelelő szilárdságú, hermetikus összehegesztetésére, lehetőleg nitrogén védőgázas öblítés mellett.

A félhermetikus dugattyús kompresszorokat a legegyszerűbb javítani. Nagy mennyiségű oldható csavar fogja össze a kompresszor öntöttvas burkolatát vagy házát a hegesztett szénacél helyett, azaz jóval egyszerűbb dolgunk van az összeszerelésnél. Ebből kifolyólag nagyobb mennyiségű profilos tömítőlemezt használnak ugyan, de ezekhez a kompresszorokhoz mindenféle alkatrészt be lehet szerezni a kereskedelemben, akár egy új kompresszorházat is. Természetesen csak alkatrészből összeépíteni egy kompresszort drágább, mint gyári, összeszerelt gépet vásárolni, de ha csak néhány elemet kell cserélni, akkor nem szabad újban gondolkodni, mert a töredékéért javítható. 

parallax background

Felkeltettük érdeklődését?
Lépjen kapcsolatba velünk!